1. Skriv hver dag
Dette høres sikkert ut som et selvsagt tips. Jeg vil skrive en bok, så selvfølgelig skal jeg skrive hver dag! Eller i alle fall nesten... Jeg er så opptatt denne uken, så jeg får kanskje bare tid til å skrive i helgen.
Høres dette ut som deg? Mitt tips er å skrive hver eneste dag. Det er lettere sagt enn gjort, men det er mulig. Hvis det virkelig er viktig for deg å skrive en bok, burde du bruke tid på å skrive den. Slutt å lage unnskyldninger. Skriv hver eneste dag. Uansett hvor lite du skriver, så er det fremdeles fremgang.
2. Lag en plan
Mange greier fint å bare sette seg ned, uten en plan, for å skrive ut fra sitt eget hode. Dette er vanskelig, spesielt om du har mye annet å tenke på. Å lage en plan for bokens handling og karakterer kan være til god hjelp. Finn et system som fungerer for deg. Ikke vær redd for å prøve deg frem. Husk at ingen andre trenger å se planen din.
3. Ta pustepauser
Selv om du har en plan for hva du skal skrive og du har øvd deg hver dag, kan det bli vanskelig å konsentrere seg. Skriving er hardt arbeid. Det kan gjøre deg uendelig sliten.
For meg hjelper det å ta en tur ut. Det å gå i naturen hjelper meg å koble helt av. Noe annet som hjelper meg er husarbeid, trening eller en telefonsamtale med en venninne. Jeg prøver å ikke ta lengre pauser enn en time, men etter det er jeg klar for mye mer arbeid.
4. Sett en tidsfrist
Hvis du setter en tidsfrist på når boken din skal være ferdig, er det mye enklere å få det gjort. Om du har gitt deg selv all tiden i verden, kommer du også til å bruke all tiden i verden. Du kommer antakeligvis til å utsette skrivingen og bruke årevis på å skrive. Det tar ikke årevis å skrive et førsteutkast til en bok. Det trenger ikke engang å ta en hel måned.
Det er viktig å huske på at boken din ikke er ferdig med det samme du er ferdig med førsteutkastet. Jo raskere du begynner å se gjennom/rette/skrive om, jo fortere blir du ferdig. Jeg vet hvor vanskelig det kan være å begynne når du selv føler deg ferdig. Jeg har fremdeles et 65000 ords ferdig førsteutkast fra to år siden som jeg ikke har fikset på. Nå har jeg mer lyst til å gjøre nesten hva som helst annet enn å fikse på det manuskriptet, men jeg gjør ikke den feilen igjen. Nå begynner jeg å fikse på førsteutkast allerede dagen etter at jeg er ferdig. Lær av mine feil.
5. Finn motivasjon og inspirasjon
Det vil komme tidspunkt der du vil tvile på boken din og deg selv. Ingenting føles riktig og du begynner å vurdere å avslutte bokprosjektet. Kanskje du har tenkt ut en ny historie som du heller vil skrive? Kanskje du har oppdaget hull i fortellingen din?
Ikke gi opp! Du vil oppleve det samme selv om du begynner på en ny bok. Prøv å press deg selv til å gjennomføre det du har begynt på. Det kan hjelpe å hente inspirasjon utenfra, for eksempel ved å høre på musikk mens du skriver. Jeg liker for eksempel å høre på klassisk musikk mens jeg skriver. Du kan ha inspirerende bilder på veggen der du jobber. Det kan hjelpe deg med å komme i det rette humøret. Du kan gi deg selv små premier på veien, om du synes det hjelper deg. Mulighetene er uendelige. Finn noe som gir deg motivasjon og som inspirerer deg.
Tenk også på hvorfor du begynte på dette prosjektet. Hva vil det bety for deg å greie å gjennomføre det? Bruk den driven til å motivere deg gjennom alt slitet. Det blir verdt det til slutt. Jeg har tro på deg!
Lykke til med forfatterdrømmen!
0 kommentarer:
Post a Comment